Louis Massignon (1883-1962) och Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955) är två av 1900-talets märkligaste kristna gestalter. Med häpnadsväckande andlig och intellektuell djärvhet mötte de vad som har blivit
kristendomens största utmaningar i det moderna Västerlandet: den rationalistiska vetenskapen och islam. De tillhörde själva båda lägren.
Teilhard de Chardin, katolsk präst och jesuit, var vetenskapsman och på sin tid berömd paleontolog; han älskade vetenskapen, forskningen och dess väldiga perspektiv i tiden, men lika mycket älskade han »den kosmiske Kristus«, Ordet som är alltings upphov och fullkomnandet av allt som existerar.
Louis Massignon var banbrytande islamolog med en djup och orubblig kärlek inte bara till den islamiska kulturen, utan också till islam som religion och mystik; men allt ifrån sin omvändelse från agnosticismen i sin ungdom anade han den gåtfulla närvaron av »Den som kommer« inom islam, Messias, som muslimerna inväntar på den sista dagen. För Massignon och Teilhard de Chardin var det helt enkelt otänkbart att Sanningen inte skulle omfatta båda, rymmas i båda; men hur?
De valde den svåra vägen: att inte relativisera, utan fördjupa; att inte låta sig lockas av trygga men snäva kollektiva identitetsmallar, utan riskera allt för att finna sammanhanget mellan motsatserna. Det är nu nära ett halvt århundrade sedan dessa banbrytare gick bort, men utmaningarna finns kvar och har rentav blivit större. Deras vittnesbörd och tankar är mera aktuella än någonsin.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker