Företag och organisationer bygger i allt högre grad sin verksamhet på gruppen, laget och teamet för att nå resultat och förverkliga mål. Gårdagens mer fasta strukturer har övergetts till förmån för tempo, flexibilitet och förändring. Genom tydligt syfte och bestämda tidsramar, förenklade beslutsvägar, utnyttjande av modern informationsteknik och utrymme för enskilda medarbetare att vara delaktiga och ta initiativ försöker man rusta arbetsgrupper för dagens krav.
I denna antologi beskrivs sju olika former av grupper inom arbetslivets organisationer, alla med sina specifika problem och utmaningar beroende på uppdrag, arbetsorganisation och andra villkor. Boken är en kunskapsöversikt som både ger relevant teori och mer eller mindre direkta råd för att underlätta och effektivisera arbetet. De grupper som tas upp är: den målstyrda arbetsgruppen, det virtualiserade teamet, projektgruppen, det tvärprofessionella teamet, kooperativet, ledningsgruppen och styrelsen.
Ett avslutande kapitel ägnas åt utveckling av grupper genom facilitering – en konkret och lättillgänglig metod som avser att göra det lättare för arbetsgrupper att nå sina mål.
Målgrupp: Antologin är avsedd som kursbok vid programmet för personal- och arbetslivsfrågor, psykologprogrammet, förvaltningsprogrammet samt vid fristående kurser inom arbetsvetenskap, ekonomi och ledarskap. Den vänder sig dessutom till yrkesverksamma som arbetar med eller inom de aktuella grupperna.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker