Smärtmedicin är ett nytt gediget verk med ett omfattande referensmaterial baserat på den senaste evidensen och klinisk praxis och kan läsas som fördjupningslitteratur eller uppslagsverk. Det kan användas på utbildningar för läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter samt övriga professioner som i sitt yrke möter människor med smärta.
Smärtmedicin-böckerna bygger på den välrenommerade boken Smärta och smärtbehandling och har extensivt utökats i omfång och djup tack vare den senaste forskningen inom området. Tillsammans utgör de båda volymerna den i särklass mest heltäckande läroboken om smärta på svenska.
DEL I ger en smärtmedicinsk grund om bland annat fysiologi, psykologi, farmakologi och bedömning. DEL II behandlar den akuta smärtans patofysiologi och behandling. Postoperativ smärta lyfts tydligt fram med flera kapitel som visar på kopplingar till anestesi, multimodal smärtbehandling och ERAS (Enhanced Recovery after Surgery). DEL III avslutar med den viktiga cancerrelaterade smärtan med kapitel om bland annat anestesiologisk smärtbehandling, kirurgiska åtgärder, strålbehandling, cytostatika, barn, palliativ medicin och psykosocial cancervård.
Relaterat material: Långvarig smärta - smärtmedicin (Vol. 2)
Sagt om boken
Boken är enligt mitt tycke så komplett den kan bli med bakgrund, terminologi, farmakologi, fallbeskrivningar och historia. I och med den nya uppdelningen har man även tagit hänsyn till skillnaderna mellan de professioner som oftast sysslar med smärta: den akuta, interventionella anestesin och intensivvården samt den mer långsiktiga, multimodala och multiprofessionella rehabiliteringsmedicinen." skriver Katarina Landy, anestesiolog/intensivvårdsläkare, om Smärtmedicin volym 1 i sin recension i Lakartidningen.se 2019-12-05.
Om författarna
Mads U. Werner är anestesiolog, överläkare vid Multidisciplinärt smärtcentrum, Rigshospitalet i Köpenhamn och docent inom smärtforskning vid Lunds Universitet. Mads har sedan 1992 arbetat kliniskt med akut, cancerrelaterad och långvarig smärta. Emmanuel Bäckryd är specialist i anestesi och intensivvård (2006) samt smärtlindring (2009). Emmanuel är överläkare vid Smärt- och rehabiliteringscentrum, Region Östergötland, och docent i anestesiologi och intensivvård, särskilt smärtmedicin, vid Linköpings universitet.
Alla medförfattare är framstående experter på respektive område.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker